Консультація про продукти за номером 0 800 500 399
На підприємстві впроваджено ДСТУ ISO 9001, ДСТУ ISO 22000 (НАССР), ДСТУ ISO 14001, ДСТУ ISO 22716

По матеріалах конференції «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи»

Інформація від учасника конференції Складановської Наталі Миколаївни.

Ми сьогодні хочемо поділитися з вами, наші шановні Покупці, з цікавою та корисною інформацією, про роль харчування в профілактиці та лікуванні онкохворих.

По матеріалах конференції «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи», яка була проведена в НУХТ 7 травня 2025 року, завдяки організатору зустрічі Юрію ЗАДНІПРЯНОМУ, співзасновнику конференції, в якій нам пощастило прийняти участь.

 

Роль харчування в профілактиці та лікуванні онкохворих (Анохіна Галина Анатоліївна, заслужений лікар України, професор кафедри гастроентерології, дієтології і ендоскопії НУОЗУ ім. П.Л.Шупика)

На жаль, смертність від онкозахворювань в Україні та у всьому світі зростає. На початку 20 століття смертність від онкозахворювань займала 11 місце, на сьогодні 2 місце після серцево судинних захворювань.

Фактори ризику захворювання раком можуть бути кориговані і некориговані.

До некоригованих відноситься вік та генетика (80% рак молочної залози)

До коригованих:

Куріння, онковіруси, імунодефіцит, хронічні запалення, радіація, УФП, канцерогени

За статистикою, лише 7% раку пов’язані з спадковою схильністю, 93 % – вплив зовнішнього середовища та порушення метаболізму. Наприклад, споживання цукру в Україні складало близько 10 г на добу на душу населення в 1925 році, до 1970 року споживання цукру досягнуло близько 113 г на добу на душу населення, а на даний час досягло до 150 г на добу!!!

На кориговані фактори ризику можна впливати харчуванням та способом життя.

 

Взаємозв’язок раку та харчування:

  • Надмірна вага збільшує ризик розвитку багатьох видів раку, особливо гормонозалежних (молочна залоза, яєчники, простата)
  • цукровий діабет та інсулінорезистентність (стимулюється інсулінозалежний фактор росту)
  • алкоголь збільшує ризик раку печінки та підшлункової залози
  • надмір червоного м’яса (яловичина, баранина, оленина) збільшує ризик раку товстої кишки
  • надмір солі – раку шлунку
  • продукти смаження їжі на олії
  • дефіцит холестерину

Позитивний вплив на організм має повноцінне, багате антиоксидантами, вітамінами та ін. корисними продуктами харчування.

 

Рак та психічне здоров’я

Депресія негативно впливає на рівень гормонів, на імунну систему, що може привести до раку.

Згідно досліджень рак більшою мірою – це хвороба порушеного метаболізму, чим генетичних мутацій.

Для швидкого росту ракової клітини потрібна велика кількість енергії. Ракові клітини залежать від кількості споживання глюкози!!!

Одним із потенційних способів досягнення загибелі ракової клітини є кетогенна дієта або фізіологічно подібних методів, таких як гіпокалорійне харчування або періодичне голодування.

Виявлено, низький рівень глюкози призводить до швидкої смерті пухлинних клітин.

Щоб зупинити рак, треба залишити його без енергетичних субстратів і це переводить дієтичне харчування із необхідності їсти в ефективний та безпечний метод лікування раку.

Кетогенна дієта створює режим голоду для ракових клітин.

Харчові жири є антиканцерогенами:

  • якісний холестерин
  • фосфоліпіди
  • олеїнова кислота
  • Омега 3 жирні кислоти

Якщо клітинна мембрана добре забезпечена холестерином, то вона є менш проникливою для різноманітних мутагенів, чим коли кількість холестерину в мембрані знижена.

Вище перелічені компоненти ракова клітина не споживає.

 

Що таке кетогенна дієта?

Кетогенна дієта складається з високого вмісту якісних жирів, вмісту середнього або низького вмісту білка та дуже низької квоти вуглеводів, що змушує організм спалювати жир, замість глюкози для синтезу АТФ.

Кетогенна дієта ефективна при всіх видах пухлин і особливо при пухлинах мозку.

Чому наша імунна система не бачить ракову клітину? Бо вона вкрита трофобластом, як плацента, щоб організм не відкинув її як чужорідне тіло.

Ензіми підшлункової залози можуть руйнувати трофобласт, який використовують ракові клітини для захисту від дії імунної системи. Руйнування трофобласту відкриває шлях імунним клітинам для боротьби з раковими клітинами.

Вітамін С має протипухлинний ефект, завдяки підсиленню синтезу перекисню водню, що руйнує ракову клітинку.

Більш повну інформацію по доповідям учасників конференції ви можете отримати за посиланням https://et-healthy.nuft.in.ua/ в розділі: Архів.