Консультація про продукти за номером 0 800 500 399
На підприємстві впроваджено ДСТУ ISO 9001, ДСТУ ISO 22000 (НАССР), ДСТУ ISO 14001

Досвід застосування харчових продуктів для спеціального дієтичного застосування в комплексному лікуванні хворих з хірургічною патологією шлунка, 12-палої кишки, кишечника

Дієтичне харчування хворих з хірургічною патологією шлунка, 12-палої кишки, кишечника є складовою і невід’ємною частиною комплексного лікування. Пацієнтам замість рослинної олії (соняшникової) рекомендували олію з насіння вівса і олію з насіння амаранту. В олії з насіння амаранту містяться поліненасичені жирні кислоти, сквален, жиророзчинні вітаміни; в олії з насіння вівса – поліненасичені жирні кислоти (омега 3, омега 6) 32,2%, альгінатоподібні з’єднання, органічні сполуки заліза і магнію, жиророзчинні вітаміни. При виборі продуктів харчування, рекомендованих пацієнтам, враховувалися такі фактори:

  • низькотемпературна екстракція олій (температура не перевищує 37 градусів),
  • контроль продукції в Інституті токсикології та екогігієни ім. Л.І. Медведя,
  • обволікаючий ефект олій,
  • особливості біохімічного та хімічного складу олій,
  • індивідуальна чутливість пацієнтів до продуктів харчування,
  • всмоктування протягом 6 – 8 годин,
  • співвідношення ціна/якість, тобто доступність продукту пацієнтам.

 

Медична статистика свідчить, що виразкова хвороба виявляється приблизно у 1,5% дорослого населення.

Мною спостерігалося 16 пацієнтів, які були розділені на дві групи по 8 чоловік з діагнозами виразкова хвороба шлунка і виразкова хвороба 12-палої кишки. Вік пацієнтів становив від 35 до 44 років. У кожній групі було по 2 жінки і 6 чоловіків.

Перша група пацієнтів отримувала класичну базову противиразкову терапію (Н2-гістаміно блокатори, блокатори протонової помпи, антихелікобактерну терапію).

Друга група пацієнтів з базисною противиразковою терапією отримувала «Олія з насіння вівса» по 1ч. л. 2 рази в день (за 30 хв. до сніданку і полуденку) і «Олія з насіння амаранту» по 1ч. л. 2 рази в день (за 30 хв. до обіду і вечері).

Всі пацієнти лікувалися в хірургічному стаціонарі, тому що ускладненням виразкової хвороби було шлунково-кишкова кровотеча, анемія 1-2 ст. Олії приймалися з 3-х діб, після активної гемостатичної терапії.

Ефективність оцінювалася за такими параметрами:

  • даними клінічних та біохімічних аналізів крові,
  • загальному і клінічному стану пацієнтів,
  • даними ендоскопічного дослідження,
  • індивідуальної переносимості препаратів.

 

Через 2 тижні застосовуваної терапії у другій групі відзначалася більш виражена позитивна динаміка рівня гемоглобіну, колірного показника, еритроцитів, гематокриту. У порівнянні з першою групою загальний стан хворих значно покращився у другій групі: на 2 – 3 дні раніше зменшилася головний біль, запаморочення, загальна слабкість, нормалізувався сон.

 

Гемоглобін

чоловіки

жінки

 Норма, г/л До лікування Ч-з 7 дн. 1гр. Ч-з 7 дн. 2гр.
 

140 до 160

130 до 150

 

80 – 100

80 – 100

 

105 – 110

100 – 105

 

115 – 120

105 – 110

Кількість еритроцитів

чоловіки

жінки

 

4,0-4,5 10 /л

3,5-4,0 10 /л

 

2,5-3,0 10 /л

2,5-3,0 10 /л

 

до 3,5 10 /л

до 3,3 10 /л

 

до 3,8 10 /л

до 3,5 10 /л

Гематокрит

чоловіки

жінки

 

0,38 – 0,45 г/л

0,38 – 0,45 г/л

 

0,27-0,3

0,23- 0,25

 

0,32

0,30

 

0,34

0,32

 

Зникнення печії і болів в епігастральній ділянці у пацієнтів 2-ї групи відзначалося до кінця другого тижня, а у пацієнтів 1-ї групи до кінця третього тижня.

При ендоскопічному дослідженні формування червоного і білого рубця в першій групі пацієнтів відбувалося на кілька днів (від 2 до 4-х) пізніше, ніж у другій групі. Також було відмічено відсутність деформації в області розташування виразок. Ерозії затягнулися повністю, без єдиного сліду.

Побічних явищ під час прийому біологічно активної добавки «Олія з насіння амаранту» і «Олія з насіння вівса», виробництва НВ ТОВ «Житомирбіопродукт» у пацієнтів не відзначалося. Контрольований період прийому склав 28 – 30 днів.

У хірургічному відділенні спостерігалися 4 пацієнта, яким за клінічними, діагностичними, лабораторними даними був поставлений діагноз: ерозивно-виразковий проктосигмоїдит.

Один з пацієнтів страждав полівалентною медикаментозною алергією, використання класичної схеми лікування не представлялося можливим.

Традиційно в лікуванні хворих з аналогічною патологією використовувалися масляні лікувальні клізми.

Схема застосування олій у спостережуваних пацієнтів виглядала так:

  1. «Олія з насіння амаранту» – по 1 ч.л. 4 рази на день за 30 хв до їжі.
  2. Мікроклізми з відвару ромашки після акту дефекації.
  3. Ректальне введення по 10 мл «Олії з насіння амаранту» вранці і ввечері, до і після акту дефекації.

 

На 4-у добу після рекомендованого застосування всі хворі відзначили різке зменшення болю в області ануса, зник свербіж, домішки слизу і крові в калових масах. На 7-у добу виконана контрольна ректороманоскопія: повністю були відсутні ерозії і виразки, зникла хворобливість і кровоточивість стінок ампули прямої кишки, нормалізувалася функція сфінктерів. Кількість лейкоцитів крові майже нормалізувався (до застосування від 14 до 18 10 9/л, після застосування від 10 до 12 10 9/л).

«Олію з насіння амаранту» пацієнти приймали протягом 1 місяця. Ректальне введення «Олії з насіння амаранту» проводилося протягом 14 днів.

При контрольному дослідженні пацієнтів через 1 місяць стан залишався стабільним.

Виходячи з перерахованих вище спостережень «Олія з насіння вівса» і «Олія з насіння амаранту» (торговий знак «Ан-Нушка», виробництва НВ ТОВ «Житомирбіопродукт»), необхідно включати в комплексне лікування хворих з хірургічною патологією шлунка, 12-палої кишки, кишечника:

  • для підвищення регенеративної здатності епітелію слизової оболонки шлунка, 12-палої кишки, кишечника,
  • стимуляції діяльності кровотворних паростків,
  • нормалізації обміну речовин,
  • насичення організму вітамінами, поліненасиченими жирними кислотами, мікро- і макроелементами,
  • для сезонної профілактики загострення захворювань шлунка, 12-палої кишки, кишечника.

 

© 2006
Кручинський Олександр Володимирович,
хірург Коростишівської ЦРЛ

 

Прокоментуйте публікацію

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *