Консультація про продукти за номером 0 800 500 399
На підприємстві впроваджено ДСТУ ISO 9001, ДСТУ ISO 22000 (НАССР), ДСТУ ISO 14001

Біоенергоінформаційні властивості продуктів харчування – основа здоров’я людини

Людина – це складна, самоорганізована, біоенергоінформаційна, відкрита система в здоров’ї її душі і тіла визначається гармонічною взаємодією з оточуючими енергіями, з Космосом в цілому. В.І.Вернадський неодноразово вказував, що людиною править Космос.

Для людини особливо важливим є те, з чим стикається чи взаємодіє людина повсякчас. Це повітря, вода, їжа і звукові вібрації довкілля.

В даній доповіді ми зосередимось на продуктах харчування, їх біоенергоінформаційному значенні для забезпечення здоров’я людини.

В глибоку давнину були вироблені канони здорового харчування, які представлені людству як ведичне харчування з готовими рецептами різних страв. Аюверда також дає рекомендації по харчуванню з урахуванням біоенергетичної конституції людини (Тридоша), біоенергетичної природи (не теплової в калоріях) продуктів харчування. Захворювання людини це власне є порушення біоенергоінформаційного балансу в організмі.

Східні вчення про ДАО, про людину, звертають увагу на те, що продукти харчування, як і кожна людина, піддаються впливу різних енергій – благості, пристрасті і невігластва. В одних продуктах переважають одні енергії, а в інших – інші якості. В залежності від того, яку енергію містить їжа, яку людина вживає, така енергія переважає в людині. Їжа передає нам свої біоенергоінформаційні якості. Ще Авіцена говорив, що “людина є те, що вона їсть“.

Енергія благості домінує в легкій, свіжо приготовленій їжі, що складається із овочів, фруктів, горіхів, каш, бобових, молочних продуктів. Така їжа не гостра і не дуже солодка і не викликає дисбалансу Тридоша і збільшує Оджас (психічну енергію), легко засвоюється організмом, сприяє радісному сприйняттю оточуючого світу, довголіттю і духовному розвитку, не породжує лінь та негативні емоції, не перезбуджує людину.

Енергія пристрасті знаходиться в надто гострій, надто гарячій, надто солодкій чи пересоленій їжі, а також в м’ясі, рибі, птиці, алкоголі, різноманітних тонізуючих напоях (кола, тоніки, кава, чай, какао). При вживанні такої їжі людиною, появляються агресивність, злість, нестриманість, прагнення, дисбаланс Тридоша і перезбудження нервової системи.

Енергії невігластва знаходяться в несвіжій, зіпсутій або забрудненій їжі: овочах і фруктах, що ростуть біля кладовищ, звалищ, а також в цибулі, часнику, м’ясі, рибі, яйцях, грибах і алкогольних напоях.

Саме головне, щоб їжа містила в собі благості, життєвості, сердечності.

Отже біоенергоінформаційні властивості їжі є визначальними в формування здоров’я людини (фізичне і психічне здоров’я).

В організмі людини протягом всього його життя протікають лише керовані біохімічні процеси, але не протікають чисто хімічні процеси. Останні можуть протікати в тілі людини лише після його смерті. Біохімічні процеси, які протікають в організмі людини, використовуються для постійного синтезу нових компонент, із яких будуються клітини і міжклітинні комплекси, руйнування старих, віджитих клітин і підтримання температури тіла, так як людина належить до теплокровних організмів. Людина відноситься до теплокровних тварин з постійною температурою тіла біля 36.60.

Незалежно від температури оточуючого середовища і функціонального стану, в організмі людини підтримується одна температура. Ця температура фактично формується за рахунок біохімічних процесів. Так як енергія, яка утворюється в організмі людини, яка необхідна для підтримки температури тіла формується лише за рахунок біохімічних процесів, то ця енергія називається біоенергією. Біоенергія є необхідною складовою не лише всіх теплокровних тварин, але й всіх інших тварин і рослин. Так, холоднокровні риби використовують біоенергетику для м’язових скорочень і саме за рахунок цієї біоенергетики вони переміщаються у воді.

Тваринні організми формують резерви біоенергії або у вигляді жиру, або у вигляді глікогену (вуглеводів). В рослинному світі резерви біоенергії відкладаються у вигляді крохмалю (інулін), гетеро полісахаридів – клубне плодів насіння, або у вигляді рослинних жирів.

Проте невідомі організми, які б в якості енергетичного матеріалу накопичували білки. Білки в якості енергетичного матеріалу використовують лише в крайньому випадку, коли немає інших джерел біоенергії.

Так як біоенергія може виділятися лише в строго певних кількостях, то існує і система контролю за отриманням і підтриманням температури на певному рівні. Кожна людини відчуває на собі, що відбувається в організму при зміні температури тіла хоч би на 0,5 -1,0 0С.

Отже, біоенергетичними процесами, які протікають в організмі кожного із нас, ми маємо справу постійно і кожен із нас вимірював у себе температуру тіла. Однак як формується, за рахунок чого і де відбувається виділення теплової енергії в організмі людини до цього часу ніхто не знає. Класична медицина, постійно вимірюючи температуру тіла за допомогою медичного градусника, не знає звідки береться в його тілі температура.

В той же час всю їжу, яку вживає людина, багато хто перераховує в кілокалоріях – енергетичні одиниці, вважаючи, що вся їжа повністю переходить в енергію.

Отже, із біоенергетикою людини, всього живого світу, не все зрозуміло, і навпаки існує багато до цих пір невідомих науці принципів функціонування, як тіла людини, так і інших живих організмів.

В 1884 р. І.М.Сєченов писав: “Прослідкувати долю зовнішньої речовини при його міграції по тілу – означає описати всю історію життя”.

Отже, біохімічні процеси, які протікають в живих організмах, це основа біоенергетики живого.

Навколо будь-якого біологічного об’єкту в процесі життєдіяльності виникає складна картина біофізичних полів, яка формується за рахунок протікання біохімічних і біофізичних процесів. Їх розподіл в просторі і зміна в часі несуть важливу інформацію про функціонування нормальних чи аномальних процесах, протікаючи в біологічному об’єкті і, яку можна використовувати, зокрема, в медичній діагностиці , так і вивчення його стану.

Біофізичні поля живого – це інфрачервоне випромінювання, радіоточкове випромінювання (дециметровий діапазон енергетичних хвиль); низькочастотні біоелектричні поля ( частоти до 1 кГц); високочастотні біоенергетичні поля (біолюмінесценція або хемілюмінесценція). Високочастотні біоенергетичні поля з частотою вище 1 мГц є найбільш інформативними, так як ці поля формуються за рахунок конкретних біохімічних процесів, що протікають в тому чи іншому органі.

Нарешті, живий організм добре прозорий для акустичних хвиль із частотами до декількох мегагерц. В цьому зв’язку важливим особливо є вивчення власних акустичних сигналів, що виходять із глибини організму.

Таким чином, живі продукти харчування це чи не, в першу чергу, джерела біоенергоінформаційних полів для людини і це надто важливо в даний час використання різних методик технологічної обробки продуктів харчування, коли ці природні біоенергоінформаційні поля руйнуються.

Відзначимо, що продукти харчування можна класифікувати за їх біоенергетикою. Згідно до традиційної китайської медицини, ці принципи широко використовують в якості джерел “інь” і “янь” продукти харчування , екстракти рослин і трав.

Нагадаємо, що продукти “інь” це: гарбуз, виноград, гранат, лимон, мандарин, персик, слива, хурма, баклажан, зелений горошок, кабачок, капуста, капуста морська, морква, огірок, петрушка, помідор, шпинат, арахіс, гриби, пшоно, свинина, риба (короп, лящ, судак, сазан), кефір, вода, сіль, крохмаль, яйце перепелине, оцет. “Інська” їжа охолоджує тіло, робить його м’яким , в’ялим. При надлишку вона породжує стомлюваність, сонливість, блідість, втрату апетиту.

Спеціалісти з макробіотики радять не вживати більше двох “інських” продуктів на один раз. При довготривалому надлишку їжі “Інь” наступає втома, появляється відчуття розбитості , зростає ранимість.

Продукти “Янь”: кукурудза, гірчиця, імбир, перець білий, перець червоний і чорний, банан, груша, фініки, картопля, цибуля, редька, селера, часник, боби, сочевиця, грецький горіх, кунжут, гречка, пшениця, рис, мед, прополіс, кунжутна олія, соняшникова та кукурудзяна олія, яловичина, баранина, курятина, кроль, качка, коров’яче молоко, макарони, борошно, вино, чай чорний та зелений, цукор, курячі яйця. “Янські” продукти приносять тепло, роблять тіло більш твердим. При надлишковому їх вживанні появляється напруженість, лихоманка, подразливість. Влітку, у жару рекомендується вживати більше “інської” охолоджуючої їжі, Зимою превагу варто віддавати зігріваючій їжі.

І знову ж таки, виходячи із “інь” – “янської” природи продуктів харчування, важливе значення має технологія переробки сировини, з тим, щоб найбільше зберегти власну біоенергетику продуктів харчування.

Якщо мова йде про використання енергії при переробці природної сировини, то неабияке значення має джерело енергії, яке використовується. Перевагу слід віддавати живому вогню. Готувати слід, якщо є можливим, на живому вогні. Саме живий вогонь додає енергію їжі. Добре дрова, газ. Електрика нічого не додає, але й не віднімає, зовсім не годиться мікрохвильова обробка. Чим менше продукт харчування піддається термічній обробці – тим краще.

Приклади. Сира морква із ґрунту – це 100 умовних балів; яка зберігалась на складі половину зими, терта – 80, притушена разом із кабачком 15 хвилин – 60 балів, проварена в супі – 40, а приготовлена у вигляді морквяних чіпсів фаст-фуд, навіть обжарена – від сили 10. Яловичина на вогні карпаччо гриль – 100 балів, жарена традиційно – 80, заморожена і пожарена – 60; виварена в супі – 40; консерви з яловичини – мінус, отрута. Має значення для біоенергетики продуктів харчування і посуд для обробки.

Важливою проблемою, виходячи із викладеного, є практичне, апаратне визначення біоенергоінформаційних властивостей як продуктів харчування, особливо тих, які проходять ту чи іншу техногенну переробку. Для такої “діагностики” продуктів харчування, використовуються різні фізичні методики діагностики, так само як для діагностики організму людини.

Як індикативний метод діагностики біоенергетичної якості продуктів харчування можна використовувати методики радіостезіїї (особливо віяло), світіння продукту харчування (сировини) у полі високочастотного розряду (ефект Кирліан). До кількісних , апаратних методик діагностики біоенергетики продуктів харчування належить вимірювання власного світіння природного продукту ( біолюмінесценція, магнітне світіння). Сьогодні напрям біофотоніки продуктів, які вживає людина, досить швидко розвивається. Біофотоніка сьогодні – це великий розділ сучасної наноелектроніки, нанобіології, наномедицини і за ними велике майбутнє.

Відзначимо дуже важливу роль, яку має, або повинна мати якісна, природна, високобіоенергетична питна вода, яка повинна використовуватись при вживанні біоенергоінформаційної їжі, продуктів харчування. В цьому випадку “жива” питна вода оживляє біоенергетику будь-якого природного продукту харчування після його “техногенної” обробки. Цей напрям біоенергоінформаційних властивостей продуктів харчування, практично поки що не розвивається. Система: продукт харчування і якісна (структурована, жива, фрактальна) питна вода – сьогодні це основа високої, власної біоенергетики людини, тварини.

Нарешті, відзначимо особливість продуктів для здоров’я фірми “Житомирбіопродукт”. Особливим є використання фірмою екологічно чистих і відповідно максимально біоенергетичної сировини (зернових). Всі процеси технологічної обробки (олії, шроти) проходять при температурах, які зберігають максимально природну біоенергетику сировини. Фізичні поля, що використовуються при переробці сировини (сушка, подрібнення, екстракція) практично не є шкідливими для живого.

Фізичні дослідження, виконані Інститутом екології людини, ряду олій, фірми “Житомирбіопродукт”, в тому числі і біолюмінесценція, підтверджують високу власну біоенергетику олії. Необхідно в подальшому розробити методику (апаратуру) кількісного визначення біоенергетики всієї продукції фірми на основі фіксації власного біолюмінесцентного світла та відповідно фітоелектронних властивостей продуктів.

В доповіді обговорюються методики визначення біоенергоінформаційних властивостей продуктів харчування, їжі, напоїв і контролю впливу на функціональне здоров’я людини продуктів харчування.

Проводиться аналіз сучасного стану біоенергоінформаційних властивостей продуктів харчування на споживчих ринках держави.

Обговорюються проблеми впливу біоенергоінформаційних властивостей продуктів харчування (“жива” і “мертва” їжа) на здоров’я людини ХХІ століття.

 

© 2009
М.В.Курик
Український інститут екології людини

Прокоментуйте публікацію

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *