Консультація про продукти за номером 0 800 500 399
На підприємстві впроваджено ДСТУ ISO 9001, ДСТУ ISO 22000 (НАССР), ДСТУ ISO 14001, ДСТУ ISO 22716

Blog

Хронічна втома. Блекаут? Як зрозуміти і пояснити? Як мінімізувати прояви?

в Здоров`я людини 16.06.2025

Стан хронічної втоми нагадує блекаут, тобто системну аварію в енергосистемі, що супроводжується масовим відключенням споживачів. В нашому організмі можуть страждати при цьому стані різні органи і системи (серцево-судинна, нервова, травлення, ендокринна і т.д.) впритул до раптової втрати свідомості, переважно через низький рівень кисню в крові, який в медицині так і називається – блекаут.

 

Причини хронічної втоми:

  1. Постійне психологічне напруження
  2. Неправильний раціон
  3. Неповноцінний сон
  4. Малоактивний спосіб життя
  5. Порушення гормонального фону
  6. Розлади функцій шлунково-кишкового тракту
  7. Вірусні інфекції

Чи можна допомогти собі? Відповідь – так.

 

Розглянемо причини і способи подолання хронічної втоми та її наслідків більш детально.

  1. Постійне психологічне напруження

Всі ми знаходимось у стані тривалого стресу – два роки ковід, дванадцятий рік війна.

Варіанти допомоги:

  • – при потребі – звертаємось за допомогою до психолога;
  • – використовуємо протистресовий комплекс від НВ ТОВ «Житомирбіопродукт» з натуральних компонентів (зародки пшениці,виноградна кісточка, м’ята, валеріана, хміль) – заспокоює, покращує сон, не має гальмівної дії на водіїв.

 

  1. Неправильний раціон

Варіанти допомоги:

  • намагаємось приймати їжу, багату на клітковину (шроти, каші, які потрібно варити);
  • дотримуватись режиму харчування;
  • заправляємо готову їжу якісною олією без транс-ізомерів ПНЖК (полінасичених жирних кислот) безпосередньо перед вживанням в їжу;
  • варити, запікати, готовити на вогні або на пару – термічна обробка без олії, можна з тваринними жирами;
  • людському організму, як джерело енергії, більш ніж в три рази вигідніше використовувати в певному співвідношенні ПНЖК класу Омега-3 і Омега-6 у вигляді цис-форм, а не глюкозу (легкозасвоювані вуглеводи).

Джерелом таких ПНЖК є рослинні олії отримані низькотемпературною технологією і низькотемпературною екстракцією. Саме ці технології впроваджені на НВ ТОВ “Житомирбіопродукт”. Такі олії не містять транс-ізомери ПНЖК.

Олія насіння гарбуза
Олія насіння льону
Олія горіху волоського

 

Що таке транс-жири?

Транс-жири з’являються при додаванні атома водню до рослинної олії за допомогою гідрогенізації і відбувається зміна її просторової конфігурації, головне джерело їх в нашій їжі – це спреди, маргарин, “легкі  олії” та продукти що містять їх.

Саме вони збільшують кількість “шкідливого” ЛПНЩ (ліпопротеїди низької щільності)  і знижують кількість “корисного” ЛПВЩ (ліпопротеїди високої щільності). ЛПВЩ захищають судини від атеросклерозу.

При потраплянні в організм молекули транс-жирів вбудовуються в мембрани (оболонки) клітин, витісняючи з них цис-форми Омега-3 та Омега-6  ПНЖК, що робить їх ригідними і порушує здатність отримувати ззовні необхідні поживні речовини і виводити через мембрану продукти життєдіяльності, в т.ч. і токсини що призводить до енергетичного голоду і цілої низки захворювань (серцево-судинної, цукрового діабету II типу, ожиріння, онкологічні захворювання, хвороби печінки і нервової системи та інше).

Численні дослідження світових клінік підтвердили, що вживання транс-жирів призводить до серйозних наслідків.

З 2 квітня 2021 року Європейський Союз встановив обмеження на оброблення транс жирів в продуктах харчування до 2 грамів на 100 грам жиру в їжі. На практиці це означає майже повну заборону використання транс-жирів у харчових продуктах і цей профілактичний захід є вкрай важливим для охорони громадського здоров’я.

Споживання всього 5 грамів транс-жирних кислот на добу пов’язано зі збільшення ризику ішемічної хвороби серця. До 23% збільшується ризик ішемічної хвороби серця, інфаркту.

Приготування їжі з використанням маргарину збільшує вірогідність розвитку хвороб серця на 50%,  це вже не тільки інфаркти – це інсульти,  аритмія,  міокардити та інше. Вчені довели, що у жінок, які захоплюються вживанням транс-жирів на 40% частіше зустрічається рак грудей, а у чоловіків значно зростає ризик захворіти на рак простати.

В Данії зниження вмісту транс жирів у раціоні з 2% до 1% дозволило протягом 5 років у 2 рази зменшити смертність від інфаркту міокарда.

В Україні за статистичними даними споживання транс-жирів однією особою становить від 2,7 до 12,8 грамів на добу при рекомендованих до 2 грамів, це те, що рекомендовано Європейським Союзом. Катастрофічна ситуація сьогодні, що стосується використання транс-жирів.

Україна посідає перше місце в Європі за смертністю  від серцево-судинних захворювань. Населення України зменшується на 400 тисяч щороку внаслідок смертності від серцево-судинних захворювань.

 

Як уникнути транс-жирів?

  • – при виборі продуктів у супермаркеті читайте склад на етикетці;
  • – не вживайте і не використовуйте при приготуванні їжі вдома спреди, маргарин;
  • – не використовуйте нерафіновану олію для приготування їжі при високих температурах.
Олія насіння льону

 

Як вивести їх з організму?

  • – збільшити вживання есенціальних поліненасичених жирних кислот класу Омега-3 і Омега-6 у природній цис-формі. Вживати олії з високим вмістом омега-3, а саме Олія насіння льону (58%), Олія насіння гарбуза (від 6% до12%), Олія горіха волоського (до 10%),
  • – пити достатню кількість чистої якісної води,
  • – вживати сезонні овочі, фрукти, в тому числі і ферментовані.

 

Крім олій, ці ПНЖК містяться в жирній глибоководній морській рибі – оселедці, скумбрії, блакитному тунці.

ПНЖК містяться в жирній глибоководній морській рибі – оселедці, скумбрії, блакитному тунці

Присутність ПНЖК у вигляді корисних цис-форм покращує проникність мембран клітин і мітохондрій (це та електростанція, де виробляється і відновлюється енергія клітин і мітохондрій).

Саме фізіологічне природне співвідношення омега-3/омега-6 мають Олія насіння гарбуза, Олія зародків пшениці, Олія насіння льону, Олія горіха волоського.

Споживаючі їжу, що містить ці олії (не менше 1 чайної ложки на день), Ви зможете досягнути того, що мембрани клітин будуть мати правильну структуру, що позитивно позначитися на роботі всього організму.

Спеціальний харчовий продукт для медичних цілей Протистресовий комплекс з ліпофільних комплексів олій та низькотемпературних екстрактів натуральних компонентів (зародки пшениці, виноградна кісточка, м’ята, валеріана, хміль) – заспокоює, покращує сон, не має гальмівної дії на водіїв, не викликає звикання.

Протистресовий комплекс

 

  1. Малоактивний спосіб життя

Додати в рутину: руханки, піша хода, біг підтюпцем, прогулянки з дітьми, вигулювання домашніх улюбленців, робота на дачі, фітнес – обирайте що подобається Вам, щоб наші мітохондрії працювали на виділення енергії сповна.

 

  1. Порушення гормонального фону

Композиція олій і низькотемпературних екстрактів (що містять вітаміни А, Е, каротиноїди, коензим Q10, ПНЖК у вигляді корисних цис-форм які покращують проникність мембран клітин і мітохондрій) спеціально підібраних для жінок Жіноча формула  і для чоловіків Чоловіча формула – не містять гормонів, але сприяють нормалізації гормонального статусу.

«Жіноча формула», ліпофільний комплекс
«Чоловіча формула», ліпофільний комплекс

 

  1. Розлади функцій шлунково-кишкового тракту

Режим харчування. При схильності до закрепів намагаємось приймати їжу багату на клітковину – шроти, клітковина, каші з “нормальної” крупи (не та, що швидко вариться), заправляємо готову їжу якісною олією без транс-ізомерів ПНЖК безпосередньо перед вживанням. Термічна обробка без олії, можна з тваринними жирами – варити, запікати, готовимо на вогні або на пару. Сезонні овочі та фрукти, взимку квашені овочі та фрукти (не мариновані). При схильності до проносів – ентеросорбенти (шроти, Гель сорбент з олією амаранту та екстрактом м’яти (з нанорозмірним кремнеземом).

Шрот насіння вівса
Шрот насіння гарбуза

Ентеросорбція належить до еферентної терапії і є інтракорпоральним методом детоксикації, який ґрунтується на поглинанні та виведенні зі шлунково-кишкового тракту ендогенних або екзогенних токсинів, надмолекулярних структур та клітин з використанням сорбентів.

Гель-сорбент з ліпофільним комплексом насіння амаранту та екстрактом м’яти
Шрот зародків пшениці

Гель сорбенти  на основі монтморілоніту і високодисперсного нанорозмірного діоксіду кремнію мають:

  • виражений гепатопротекторний ефект, який проявляється зниженням показників АлАТ, АсАТ, ЗБ, коефіцієнта де Рітіса;
  • сприяє компенсації цукрового діабету (ЦД) на рівні не нижчому ніж при традиційній терапії, оскільки зумовлює зниження рівня глікованого гемоглобіну НbA1c;
  • впливає на антропометричні показники, сприяючи зменшенню OT та ОС у хворих на ЦД 2-го типу.

Гель сорбенти

  1. Вірусні інфекції.

З профілактичною метою використовуємо гігієнічні засоби “Вільний носик” або “Чисте горличко”, “Бджолина обніжка з розчинною клітковиною” та/або  “Йод, селен, цинк”, Олію кмину чорного та/або Олію насіння вівса.

“Вільний носик”
Чисте горличко
Бджолина обніжка з розчинною клітковиною
Лютеїн з антиоксидантами
Йод, селен, цинк і розчинна клітковина
Олія насіння кмину чорного (чорнушки)

 

Продукція виробництва НВ ТОВ “Житомирбіопродукт” отримана з вітчизняної рослинної сировини вирощеної за принципами фітонірингу та органічного землеробства.

Не містить ГМО, спирту, барвників, консервантів, емульгаторів, не містить транс-ізомерів поліненасичених жирних кислот. Отримана за інноваційними низькотемпературними технологіями в діапазоні температур від -27°С до +40°С. Затверджена до використання МОЗ України. Рекомендована до вживання Українським інститутом екології людини.

НВ ТОВ «ЖИТОМИРБІОПРОДУКТ»

 

Прокоментуйте публікацію

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *