Хронічна втома. Блекаут? Як зрозуміти і пояснити? Як мінімізувати прояви?
Стан хронічної втоми нагадує блекаут, тобто системну аварію в енергосистемі, що супроводжується масовим відключенням споживачів. В нашому організмі можуть страждати при цьому стані різні органи і системи (серцево-судинна, нервова, травлення, ендокринна і т.д.) впритул до раптової втрати свідомості, переважно через низький рівень кисню в крові, який в медицині так і називається – блекаут.
Причини хронічної втоми:
- Постійне психологічне напруження
- Неправильний раціон
- Неповноцінний сон
- Малоактивний спосіб життя
- Порушення гормонального фону
- Розлади функцій шлунково-кишкового тракту
- Вірусні інфекції
Чи можна допомогти собі? Відповідь – так.
Розглянемо причини і способи подолання хронічної втоми та її наслідків більш детально.
- Постійне психологічне напруження
Всі ми знаходимось у стані тривалого стресу – два роки ковід, дванадцятий рік війна.
Варіанти допомоги:
- – при потребі – звертаємось за допомогою до психолога;
- – використовуємо протистресовий комплекс від НВ ТОВ «Житомирбіопродукт» з натуральних компонентів (зародки пшениці,виноградна кісточка, м’ята, валеріана, хміль) – заспокоює, покращує сон, не має гальмівної дії на водіїв.
- Неправильний раціон
Варіанти допомоги:
- намагаємось приймати їжу, багату на клітковину (шроти, каші, які потрібно варити);
- дотримуватись режиму харчування;
- заправляємо готову їжу якісною олією без транс-ізомерів ПНЖК (полінасичених жирних кислот) безпосередньо перед вживанням в їжу;
- варити, запікати, готовити на вогні або на пару – термічна обробка без олії, можна з тваринними жирами;
- людському організму, як джерело енергії, більш ніж в три рази вигідніше використовувати в певному співвідношенні ПНЖК класу Омега-3 і Омега-6 у вигляді цис-форм, а не глюкозу (легкозасвоювані вуглеводи).
Джерелом таких ПНЖК є рослинні олії отримані низькотемпературною технологією і низькотемпературною екстракцією. Саме ці технології впроваджені на НВ ТОВ “Житомирбіопродукт”. Такі олії не містять транс-ізомери ПНЖК.
Що таке транс-жири?
Транс-жири з’являються при додаванні атома водню до рослинної олії за допомогою гідрогенізації і відбувається зміна її просторової конфігурації, головне джерело їх в нашій їжі – це спреди, маргарин, “легкі олії” та продукти що містять їх.
Саме вони збільшують кількість “шкідливого” ЛПНЩ (ліпопротеїди низької щільності) і знижують кількість “корисного” ЛПВЩ (ліпопротеїди високої щільності). ЛПВЩ захищають судини від атеросклерозу.
При потраплянні в організм молекули транс-жирів вбудовуються в мембрани (оболонки) клітин, витісняючи з них цис-форми Омега-3 та Омега-6 ПНЖК, що робить їх ригідними і порушує здатність отримувати ззовні необхідні поживні речовини і виводити через мембрану продукти життєдіяльності, в т.ч. і токсини що призводить до енергетичного голоду і цілої низки захворювань (серцево-судинної, цукрового діабету II типу, ожиріння, онкологічні захворювання, хвороби печінки і нервової системи та інше).
Численні дослідження світових клінік підтвердили, що вживання транс-жирів призводить до серйозних наслідків.
З 2 квітня 2021 року Європейський Союз встановив обмеження на оброблення транс жирів в продуктах харчування до 2 грамів на 100 грам жиру в їжі. На практиці це означає майже повну заборону використання транс-жирів у харчових продуктах і цей профілактичний захід є вкрай важливим для охорони громадського здоров’я.
Споживання всього 5 грамів транс-жирних кислот на добу пов’язано зі збільшення ризику ішемічної хвороби серця. До 23% збільшується ризик ішемічної хвороби серця, інфаркту.
Приготування їжі з використанням маргарину збільшує вірогідність розвитку хвороб серця на 50%, це вже не тільки інфаркти – це інсульти, аритмія, міокардити та інше. Вчені довели, що у жінок, які захоплюються вживанням транс-жирів на 40% частіше зустрічається рак грудей, а у чоловіків значно зростає ризик захворіти на рак простати.
В Данії зниження вмісту транс жирів у раціоні з 2% до 1% дозволило протягом 5 років у 2 рази зменшити смертність від інфаркту міокарда.
В Україні за статистичними даними споживання транс-жирів однією особою становить від 2,7 до 12,8 грамів на добу при рекомендованих до 2 грамів, це те, що рекомендовано Європейським Союзом. Катастрофічна ситуація сьогодні, що стосується використання транс-жирів.
Україна посідає перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань. Населення України зменшується на 400 тисяч щороку внаслідок смертності від серцево-судинних захворювань.
Як уникнути транс-жирів?
- – при виборі продуктів у супермаркеті читайте склад на етикетці;
- – не вживайте і не використовуйте при приготуванні їжі вдома спреди, маргарин;
- – не використовуйте нерафіновану олію для приготування їжі при високих температурах.
Як вивести їх з організму?
- – збільшити вживання есенціальних поліненасичених жирних кислот класу Омега-3 і Омега-6 у природній цис-формі. Вживати олії з високим вмістом омега-3, а саме Олія насіння льону (58%), Олія насіння гарбуза (від 6% до12%), Олія горіха волоського (до 10%),
- – пити достатню кількість чистої якісної води,
- – вживати сезонні овочі, фрукти, в тому числі і ферментовані.
Крім олій, ці ПНЖК містяться в жирній глибоководній морській рибі – оселедці, скумбрії, блакитному тунці.
Присутність ПНЖК у вигляді корисних цис-форм покращує проникність мембран клітин і мітохондрій (це та електростанція, де виробляється і відновлюється енергія клітин і мітохондрій).
Саме фізіологічне природне співвідношення омега-3/омега-6 мають Олія насіння гарбуза, Олія зародків пшениці, Олія насіння льону, Олія горіха волоського.
Споживаючі їжу, що містить ці олії (не менше 1 чайної ложки на день), Ви зможете досягнути того, що мембрани клітин будуть мати правильну структуру, що позитивно позначитися на роботі всього організму.
Спеціальний харчовий продукт для медичних цілей Протистресовий комплекс з ліпофільних комплексів олій та низькотемпературних екстрактів натуральних компонентів (зародки пшениці, виноградна кісточка, м’ята, валеріана, хміль) – заспокоює, покращує сон, не має гальмівної дії на водіїв, не викликає звикання.
- Малоактивний спосіб життя
Додати в рутину: руханки, піша хода, біг підтюпцем, прогулянки з дітьми, вигулювання домашніх улюбленців, робота на дачі, фітнес – обирайте що подобається Вам, щоб наші мітохондрії працювали на виділення енергії сповна.
- Порушення гормонального фону
Композиція олій і низькотемпературних екстрактів (що містять вітаміни А, Е, каротиноїди, коензим Q10, ПНЖК у вигляді корисних цис-форм які покращують проникність мембран клітин і мітохондрій) спеціально підібраних для жінок “Жіноча формула” і для чоловіків “Чоловіча формула” – не містять гормонів, але сприяють нормалізації гормонального статусу.
- Розлади функцій шлунково-кишкового тракту
Режим харчування. При схильності до закрепів намагаємось приймати їжу багату на клітковину – шроти, клітковина, каші з “нормальної” крупи (не та, що швидко вариться), заправляємо готову їжу якісною олією без транс-ізомерів ПНЖК безпосередньо перед вживанням. Термічна обробка без олії, можна з тваринними жирами – варити, запікати, готовимо на вогні або на пару. Сезонні овочі та фрукти, взимку квашені овочі та фрукти (не мариновані). При схильності до проносів – ентеросорбенти (шроти, Гель сорбент з олією амаранту та екстрактом м’яти (з нанорозмірним кремнеземом).
Ентеросорбція належить до еферентної терапії і є інтракорпоральним методом детоксикації, який ґрунтується на поглинанні та виведенні зі шлунково-кишкового тракту ендогенних або екзогенних токсинів, надмолекулярних структур та клітин з використанням сорбентів.
Гель сорбенти на основі монтморілоніту і високодисперсного нанорозмірного діоксіду кремнію мають:
- виражений гепатопротекторний ефект, який проявляється зниженням показників АлАТ, АсАТ, ЗБ, коефіцієнта де Рітіса;
- сприяє компенсації цукрового діабету (ЦД) на рівні не нижчому ніж при традиційній терапії, оскільки зумовлює зниження рівня глікованого гемоглобіну НbA1c;
- впливає на антропометричні показники, сприяючи зменшенню OT та ОС у хворих на ЦД 2-го типу.
- Вірусні інфекції.
З профілактичною метою використовуємо гігієнічні засоби “Вільний носик” або “Чисте горличко”, “Бджолина обніжка з розчинною клітковиною” та/або “Йод, селен, цинк”, Олію кмину чорного та/або Олію насіння вівса.
Продукція виробництва НВ ТОВ “Житомирбіопродукт” отримана з вітчизняної рослинної сировини вирощеної за принципами фітонірингу та органічного землеробства.
Не містить ГМО, спирту, барвників, консервантів, емульгаторів, не містить транс-ізомерів поліненасичених жирних кислот. Отримана за інноваційними низькотемпературними технологіями в діапазоні температур від -27°С до +40°С. Затверджена до використання МОЗ України. Рекомендована до вживання Українським інститутом екології людини.