Консультація про продукти за номером 0 800 500 399
На підприємстві впроваджено ДСТУ ISO 9001, ДСТУ ISO 22000 (НАССР), ДСТУ ISO 14001, ДСТУ ISO 22716

Blog

Як знизити холестерин без ліків?

в Здоров`я людини 27.06.2025

Поговоримо з Вами, шановні Покупці, про холестерин. Що це взагалі таке? Чому за ним треба слідкувати? І чому ми весь час чуємо, що він поганий. Спробуємо в цьому розібратися.

У Вікіпедії зазначено, що холестеро́л (іноді холестерин; англ. cholesterol) – речовина з групи стеролів.

У значних кількостях міститься в нервовій та жировій тканинах, печінці тощо. У хребетних тварин і людини – біохімічний попередник стероїдних гормонів, жовчних кислот, ліпопротеїнів (сполук, у формі яких ліпіди транспортуються по організму) та вітаміну D. Надлишок холестеролу в організмі людини призводить до утворення жовчних каменів, відкладення холестеролу на стінках судин, порушення обміну речовин.

Фізіологія. Холестерол необхідний усім тваринам і кожна клітина може синтезувати його через складний процес.

Рослини виробляють дуже мало холестеролу (холестерину). У більших кількостях вони виробляють фітостерини, хімічно подібні речовини, які можуть конкурувати з холестерином за реабсорбцію (всмоктування) в кишковому тракті, таким чином потенційно знижуючи його реабсорбцію. Коли клітини слизової оболонки кишечника поглинають фітостерини замість холестеролу, вони зазвичай виділяють молекули фітостерину назад у шлунково-кишковий тракт, що є важливим захисним механізмом. Споживання фітостеринів природного походження, які складаються з рослинних стеролів і станолів, варіюється між ≈200–300 мг на добу, залежно від харчових звичок.

Функція в клітинах. Холестерол становить 30% усіх тваринних клітинних мембран. Це необхідно для утворення та підтримки мембран (стінки клітини) і це регулює текучість  і проникність мембрани у діапазоні низьких температур.

Біосинтез (утворення в організмі). Усі тваринні клітини (винятки існують лише у безхребетних) виробляють холестерол для підтримки структури мембран та інших цілей.

Відносна величина його вироблення варіюється залежно від типу клітини та функції органу. Близько 80 % від усього виробленого за день холестеролу продукується у печінці та кишках; значні частини решти біосинтезу відбуваються в головному мозку, надниркових залозах та репродуктивних органах.

З огляду на вище зазначене, назвати холестерол (холестерин) 100% поганим не можна. Якщо казати простими словами, то холестерин буває «хорошим» (ліпопротеїни високої щільності – ЛПВЩ) та «поганим» (ліпопротеїни низької щільності – ЛПНЩ).

Поганий холестерин призводить до утворення холестеринових бляшок (відкладень) на стінках судин та атеросклерозу. В свою чергу це може призвести до інсульту, інфаркту, погіршити роботу нирок, підвищити тиск, викликати проблеми з зором…

Хороший холестерин допомагає мембранам (стінкам) наших клітин бути еластичними і функціональними, сприяє  нормалізації  усіх видів обміну речовин  Це один з компонентів в утворені статевих гормонів – завдяки ним ми диференціюємось за статтю – є дівчинками і хлопчиками.

З холестерину синтезується організмом кортизол, його часто називають «гормоном стресу», оскільки він виділяється у відповідь на стресові ситуації, допомагаючи організму мобілізувати ресурси та адаптуватися до нових умов – як він зараз нам потрібен (((!!! Кортизол прямо або опосередковано регулює практично усі фізіологічні та біохімічні процеси в організмі (але про це не на часі). Холестерин – є необхідним для виробництва вітаміну D та жовчних кислот (необхідних для травлення).

збільшити вживання корисних рослинних олій, отриманих за низькотемпературними технологіями з достатнім вмістом цис-форм поліненасичених жирів (омега 3, 6, 9)

 

Що слід робити для корекції поганого і хорошого холестерину?

Для підтримки нормального рівня холестерину важливо дотримуватися:

  • *збалансованої дієти, варто менше споживати їжі з високим вмістом холестерину;
  • *обирати молочні продукти з низьким вмістом жиру, але не повністю знежирені (кисломолочний сир не менше 5%, йогурт 2,5% а не сметану)
  • *уникати надмірного споживання термічно оброблених насичених жирів (копченого, смаженого, ковбаси);
  • *мінімізувати споживання поліненасичених транс жирів та продуктів до складу яких вони входять (випічка з маргарином, гідрованими кулінарними жирами і т.п., читайте вміст продукту на етикетці);
  • *збільшити вживання корисних рослинних олій, отриманих за низькотемпературними технологіями з достатнім вмістом цис-форм поліненасичених жирів (омега 3, 6, 9);
  • *обирати м’ясо з низьким вмістом жиру;
  • *споживати більше овочів і фруктів, обов’язково додати до раціону бобові, горіхи та насіння, клітковину і шроти, цільнозерновий хліб, каші (не ті що швидко варяться);
  • *вести активний спосіб життя (ходити, бігати, танцювати, стрибати, плавати т.п.).

Нагадаємо, до факторів розвитку атеросклерозу відноситься споживання алкоголю та куріння.

 

 

Прокоментуйте публікацію

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *